barackobama.blogg.se

Hej!

Reportage

Publicerad 2013-10-10 08:58:00 i Allmänt,

Blackeberg. 

En förort mitt i naturen. Man behöver inte gå lång innan man hör barn leka. Men här finns även historier om spöken och vampyrer. Här bodde den så kallade snuskungen i sitt slot. varför bor en hemlös miljonär på torget?

Blackeberg är en statsdel i Bromma. 2007 fanns det 6666 invånare[1]. Stockholms stad köpte statsdelen 1948 med mål att integrera bostashus i naturen. På tidigt 50-tal byggde Stockholms stad bostadshus, biograf, bibliotek och tunnelbana. Idag är bigrafen utbytt med en teater. Husen följer klassisk 50-tals stil med några undantag. Det är mest lägenheter men även några radhus. De senaste tio åren har de börjat bygga fler bostadshus.

                                                                                                           Blackebergs torg 1957.                                                                                                                   

Förut var Blackeberg ett ganska dåligt område. Det berodde på att det låg ett systembolag på torget som drog till sig mycket alkisar, knarkare och uteliggare. Systembolaget flyttades till Vällingby på 70-talet där de kunde hantera det bättre. Då började hyresvärdarna försöka göra Blackeberg så attraktivt som möjligt för barnfamiljer och äldre. Idag är det endast en uteliggare kvar i Blackeberg. Han heter Leif och är väldigt trevlig. Innan han bosatte sig på Blackebergs torg sägs det att han var en framgångsrik affärsman med fru och några barn. Han fick troligen någon slags hjärnskada eftersom ingen förstår vad han pratar om. Det stoppar inte honom från at hälsa på alla han ser och vara allmänt trevlig. Det ligger ett 7-11 i tunnelbanehuset där han får gratis mat och frukost. Man kan ofta se honom sitta utanför 7-11 med sin frukost sjungandes.

                                                                                                                                   Leif.                                                                                                                                                
John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in utspelar sig i Blackeberg på tidigt 80-tal[2]. Den handlar om Oskar som är 12 är och mobbad och hans nyinflyttade granne Eli. Eli Visar sig vara en vampyr och dödar ett antal personer. Simhallen där en del av boken utspelar sig i är nu ett dagis. Det sägs att kronprinsessan lärde sig simma där.  Min gamla dagiskompis bodde i Elis lägenhet. Vi brukade leka på gården där mycket utspelas. John har även skrivit boken Pappersväggar som består av et antal kortare historier där några utspelar sig i Blackeberg.

Knut Ljunglöf ”Snuskungen” var Europas största snusproducent. Han köpte mycket mark vid vattnet där han 1861 lät bygga sjövilla, kvarn, såg och stall. Kvarnen finns fortfarande kvar och har gjorts om till ett museum. Några gånger varje år är det kvarndag då alla som vill får gå in gratis och titta. Kvarnen drevs i början av ett vattenhjul men har nu bytts ut med en modifierad traktormotor. År 1890-1893[1] byggdes den stora villan eller slottet som kallas snuskungens slott. Det ser ut som det är taget direkt ur ett barns fantasi.

                                                                                                                    Snuskungens slott.

Spökhuset Bredvid kvarnen ligger en enorm plåtbyggnad. Den användes av bonden till att förvara vete men har inte använts sen 70-talet. Med ett dussin små fönster som gråter rost och sin stora gamla dörr är det inte konstigt att folk skräms. Det finns många spökhistorier om byggnaden. Inne är det ännu läskigare. Med stora bjälkar, trägolv och utspritt vete är det som taget ur en skräckfilm. De flesta är så rädda att de ens vågar gå nära den.

                                                                                                                          Spökhuset.

Kaananbadet ligger bredvid Blackeberg och är mycket populärt. Det finns två stränder som är delade av en liten kulle och minigolf bara 100 meter bort. På den ena stranden är det väldigt långgrunt och passar bra för barnfamiljer och på den andra stranden blir det djupt snabbt och det finns det ett fyra meter högt hopptorn. När jag var 10 år gick jag och min klasskompis och badade på hösten. Vi hoppade 100 gånger ifrån hopptornet och när vi var klara var våra tår blåa. Efter det gick vi och spelade minigolf och köpte glass i regnet. Det var bara vi och kioskägaren som var där.

Jag tycker om Blackberg. Eftersom det är nära till innerstan och naturen.

Albin Karlström.

[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Blackeberg

[2] http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5t_den_r%C3%A4tte_komma_in

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela